Kde jsou nejhezčí pláže a co vidět. Sardinie obytňákem nadivoko (III.díl)

Koupání v moři, opalování, pojídání skvělých grilovaných pokrmů nebo pizzy… Cítíte tu letní dovolenkovou atmosféru? Přesně to můžete zažít třeba i v říjnu. Jednoduše sbalíte celou rodinu a vyrazíte na cesty obytným vozem. Třeba právě na Sardinii, kde najdete mimo jiné pláže jako z Karibiku.

Přečtěte si také: Kde přespat a jaké aplikace se vám budou hodit. Sardinie nadivoko (II. díl)


Druhý největší italský ostrov Sardinie je nazýván Perlou Středozemí.  A to zcela oprávněně. Najdete zde desítky kilometrů pláží, jež jsou omývány průzračným mořem, divokou přírodu, historické památky i romantická města s kouzelnými uličkami.
 

Pláže jako z Karibiku


Každá pláž na Sardinii je trochu jiná. Na jihu se procházíte bílým pískem, při východním pobřežím se nachází oblázkové pláže a západní část je poseta spoustou mušlí. Pokaždé si říkáte: „Tak tady, tady to zatím bylo nejhezčí.“ Ono ale vždycky přijde ještě něco hezčího. Ne nadarmo se o místních plážích říká, že jsou jako vystřižené z Karibiku.

Nejoblíbenějším turistickým cílem je Smaragdové pobřeží (Costa Smeralda) v okolí města Olbia. Jak název napovídá, mořská voda je zde skutečně až smaragdová. Není čemu se divit, že se zde nachází spousta luxusních letovisek, a tak vás pobyt v této části Sardinie donutí sáhnout hlouběji do kapsy. Kromě toho se zde sjíždí smetánka z celého světa a není výjimkou, že tu natrefíte i na kdejakou celebritu.

Ten, kdo přeplněná turistická místa nevyhledává, avšak krásu místních pláží si nechce nechat ujít, může navštívit pláže v zálivu Orosei zhruba v polovině východního pobřeží Sardinie. Velmi pěkné pláže se nacházejí také na jihu ostrova, třeba při jihovýchodním cípu Sardinie kolem letoviska Villasimus. Nebo pláž Porto Giunco, která svým bílým pískem a průzračnou vodou strčí do kapsy kdejaké moře, za nímž musíte cestovat přes půlku planety.
 

Nuraghi zahalené záhadou


Kamenné stavby kruhového půdorysu, kterých se na Sardinii vyskytuje na sedm tisíc, jsou dodnes záhadou. Jisté je jen jejich datování, nuraghi vznikaly v období mezi dvacátým a osmým stoletím před naším letopočtem. Tyto stavby jsou postaveny pouze z balvanů bez pojiva, a přesto vydržely neporušené tisíce let v drsném přímořském podnebí. Stojí buď samostatně, nebo v komplexech.
 

Trhy v hlavním městě Cagliari

Pokud máte zájem o čerstvé potraviny, rozhodně nevynechejte vyhlášený sardinský trh San Benedetto v největším sardinském městě Cagliari. Má celkem tři patra. V nejvyšším patře najdete širokou nabídku sýrů, salámů, masa, ovoce a zeleniny, v přízemí si užijí milovníci ryb a mořských plodů, v nejspodnějším patře pak koupíte čerstvé pečivo. Prodejci tam jsou velmi přátelští, často vám dají ochutnat, na co jen si ukážete.
 

Pěkná města na Sardinii

Jedním z měst, které rozhodně stojí za návštěvu, je město Alghero. Leží na severozápadním konci ostrova. Projděte se podél hradeb nad mořem, které zde zůstaly po Španělech, kteří se také postarali o rozkvět města. Další zajímavé město, které při cestování Sardinií nesmíte vynechat, je Bosa. Leží stranou od hlavních cest nad řekou Temo. Při pohledu zdálky vypadají místní barevné městské domy, šplhající od řeky do svahu směrem k pevnosti, jako kostičky nějaké stavebnice.

Líbilo by se vám cestovat obytným vozem? Právě teď máte jedinečnou šanci, protože luxusní obytňák je mimořádnou prémií Eurojackpotu. Udělat pro to musíte jedinou věc – pořídit si plný tiket včetně doplňkovky Extra 6.

Klikněte si pro svoji vstupenku do slosování na tento odkaz.

Autor fotografií: Archiv autorky.
 

Přečtěte si také