Kde přespat a jaké aplikace se vám budou hodit. Sardinie obytňákem nadivoko (II.díl)

Jak to letos bude s prázdninami a dovolenými, zatím není jisté. Pokud by vám to ale večer vyšlo v Eurojackpotu, kde se mimořádně hraje o luxusní obytný vůz, aktuální pandemická situace vás trápit nemusí. Obytňákem můžete vyrazit s celou rodinu téměř kamkoli. Třeba právě na Sardinii jako naše čtenářka.

Na Sardinii jsme se vydali letos na jaře. Po vylodění z trajektu nás vítala modrá slunečná obloha. Protože jsme byli po dvou dnech na cestě utaháni jako koťata, řekli jsme si, že pojedeme k pobřeží a až narazíme na nějaké místo, kde se bude dát přespat, zůstaneme tam.
 

Přespání bez kempů

Cestou jsme sledovali aplikaci CaraMaps, která zobrazuje tipy na pěkná místa na přespání nejen na Sardinii, ale po celém světě. S CaraMaps jsme cestovali celé tři týdny, jelikož jsme spali nadivoko. Kempy na Sardinii byly stejně ještě zavřené (otevírají se v až v dubnu, v provozu jsou do konce října).

Mimo sezonu, jak jsme pochopili, se dá na Sardinii legálně kempovat kdekoli. Místní policie kolem nás párkrát vesele projela. Div nám nezamávala a nepopřála veselý pobyt. I místní obyvatelé nám potvrdili, že pokud neděláte kolem nepořádek, nerozděláváte oheň a nevybalujete si celou kempovací soupravu, nechají vás být. Dokonce i v případě, že je sezóna a kempy jsou v provozu, místní hlídka prý jednu noc na přespání ve volné přírodě toleruje. Ráno je ale dobré se zdekovat a popojet dál.


Slunečno, ale místy pěkná zima 

Na Sardinii jsme strávili tři týdny. Po celou dobu jsme měli většinou slunečno, i když několik „naprosto přesných“ předpovědí tvrdilo, že bude zcela určitě pršet. Pršelo párkrát, ale jen na pár hodin. Na ostrově se zkrátka mění počasí stejně rychle jako na horách. Sluníčko bylo, to bylo fajn, příjemných patnáct stupňů taky, s čím jsme ale nepočítali, byl poměrně silný, a hlavně studený vítr. To bylo občas na čepici… No jo, ale co byste taky chtěli v březnu, že?

Sbalené šortky jsme vytáhli jen párkrát, když jsme zrovna měli štěstí a ocitli se v závětří. Ale i tak – chodit v mikině v březnu byla docela příjemná záležitost. Když jsme na konci března ze Sardinie odjížděli, bylo cítit, že sluneční paprsky sílí a vítr už není tak studený. Ideální doba, kdy vyrazit na Sardinii, je tedy podle nás začátek dubna.
 

Zázemí pro kempery

I přesto, že jsme ani jednou nespali v kempu, neměli jsme žádný problém se základní údržbou obytného vozu. Ostrov nabízí otevřené stellplatzy, kde je možné i mimo sezónu zajet a vyprázdnit toaletu nebo za poplatek nabrat vodu. Camp servis někdy býval i součástí benzinových pump. Energii nám vyráběly solární panely, takže přípojku na elektriku jsme nemuseli řešit.

Trochu problém jsme měli s odpadky. Potkat odpadkový koš na Sardinii je jako najít perlu v moři. A tak jsme se museli chtě nechtě odpadků zbavovat, kde se dalo. Jednou u obchoďáku, jednou ve městě u pizzerie. Nedalo se jinak, pokud jsme si nechtěli odvážet kontejner smetí až do Prahy.
 

Balzám na duši

Na Sardinii jsme strávili tři týdny. I když foukalo, byli jsme rádi, že jsme se vyhnuli poslednímu záchvěvu zimy v Česku a užili si příjemné jarní slunečné paprsky. Pro odpočinek a načerpání sil ideální. Za dobu, co jsme na Sardinii pobývali, jsme navštívili desítky míst a pláží. Kde se nám nejvíce líbilo? To si budete moci přečíst zase v dalším a tentokrát už posledním díle o cestování na Sardinii.

Líbilo by se vám cestovat obytným vozem? Teď máte jedinečnou šanci, protože luxusní obytňák je nyní mimořádnou prémií Eurojackpotu, která je určena pouze pro české sázející. Šance, že ho získáte, je tak opravdu vysoká.

Udělat pro to musíte jedinou věc – pořídit si plný tiket včetně doplňkovky Extra 6. Klikněte si pro svoji vstupenku do slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také