Nehrbte se a nekřižte ruce. Jak může řeč těla ovlivnit váš úspěch (I. díl)

Naše těla často mluví za nás a prozradí toho mnohem víc, než slova samotná. To, jak stojíme, sedíme, chodíme a jakým způsobem se stavíme k ostatním, je součástí naší osobnosti a dokonalým zrcadlem našich pocitů.

Přečtěte si také: Padl Superjackpot Sportky! Výherce 250 milionů už má peníze na účtu


Možná to zní děsivě, máme pro vás ale dobrou zprávu – pokud řeč svého těla ovládnete, dost možná vám to v životě pomůže. Na jakých věcech zapracovat co nejdříve?
 

1. Hrbení

Ohnutá záda škodí dojmu, který na ostatní děláte. Většinou si je spojujeme se slabostí, malou sebedůvěrou a nezájmem, zatímco napřímené držení těla vzbuzuje respekt a vyjadřuje přirozené sebevědomí. Zkuste si na to v průběhu dne vzpomenout a srovnejte svůj postoj. Prospěje to vaší mysli i tělu, které hrbením doslova trpí.
 

2. Ach ten oční kontakt

S očním kontaktem je to komplikované. Nesmí ho být ani moc, ani málo, a najít ten správný střed není vždycky hračka. Časté a přílišné uhýbání pohledem může značit, že něco skrýváte nebo že vás nezajímá, o čem druhý mluví. Urputné sledování podlahy značí rozpaky a nízkou sebedůvěru, upřený oční kontakt může naopak signalizovat agresivitu a snahu o dominanci. Nebojte se tedy lidem koukat zpříma do očí a občas na chvilku uhnout.
 

3. Mimika obličeje

Víte, že časté zvedání obočí může na druhého působit tak, že ho nerespektujete? Přehnaná gestikulace pak často značí tajnůstkaření, úšklebky neúctu. Dobře nepůsobí ani zamračený obličej a svraštěné obočí.

Neznamená to ovšem, že se máte přetvařovat. Dost často se nám totiž emoce nedaří maskovat tak dobře, jak si myslíme, a nesoulad mezi naším výrazem a tím, co říkáme nebo děláme, působí na okolí jako snaha o podvod. Buďte proto přirození.
 

4. Zkřížené ruce

Přestože se s tím při konverzacích i na fotkách běžně setkáváme, nejsou ruce složené na hrudníku dobré znamení. Zkřížené ruce většinou znamenají, že se před něčím snažíme podvědomě chránit a že se před ostatními uzavíráme. Je to sice přirozené, na sebevědomém vzezření vám to však moc nepřidá. Proto až se s někým budete bavit příště, nechte ruce podél těla.
 

5. Narušování osobní zóny

Zatímco někdo přílišnou blízkost ostatních tolik nevnímá, nevadí mu nebo si ji dokonce užívá, spousta lidí si svůj osobní prostor chce nechat pro sebe a není mu příjemné, pokud si někdo stoupne jen pár centimetrů od něj. Nehledě na to, že každý z nás má tuto zónu různě velkou. Respektujte to a dodržujte alespoň půlmetrový odstup. Lidé se díky tomu budou cítit mnohem pohodlněji.

Víte, co by vám ještě mohlo zvednout sebevědomí? Pár milionů na kontě! Vyhrajte je třeba ve Sportce! Kupte si tiket ve své oblíbené trafice nebo rovnou na tomto odkazu.

Přečtěte si také