Nejdražší tenisky na světě. Pár bot slavného muzikanta se vydražil za 38 milionů

Tenisky z měkké černé kůže velikosti 12. Nebylo by na nich v podstatě nic zvláštního, kdyby nenesly na šněrování kontrastní medailonek s písmenem „Y“ a nenosil je Kanye West. Právě to z nich dělá nejdražší boty na světě. Před pár týdny se vydražily za rekordních 1,8 milionu dolarů, tedy v přepočtu za 37,7 milionu korun.

Přečtěte si také: Kolo štěstí rozdá královské výhry! Staňte se majitelem zbrusu nové Škody Fabia Combi


Psal se rok 2008, když se americký rapper Kanye West na jubilejním 50. ročníku cen Grammy objevil ve vůbec prvním prototypu tenisek Yeezy, které navrhl ve spolupráci s firmou Nike.

Tehdy by málokdo odhadl, že o několik let později bude ty samé boty dražit Sotheby’s - celosvětově nejstarší a největší mezinárodní firma pořádající aukce výtvarného umění. A zdaleka nikdo by si netroufl říct, že se tenisky vydraží za bezmála 38 milionů korun.
 

Rapper módním návrhářem

Výrazné boty, které navrhoval Kanye West, se rychle staly kultovní záležitostí. Dost možná za to mohl jejich většinou syrový vzhled – černá kůže, tlumené logo Nike a pásek se suchým zipem přes tkaničky. Někdy šly do prodeje i jejich barevné varianty. Jejich cena začínala na minimálně 8 tisících korun a šplhala až k desítkám tisícům.

Tenisky, které se nyní dostaly do aukce, jsou prototypem. Do dražby je přihlásil newyorský sběratel Ryan Chang. Vyvolávací cena nebyla stanovena, odhadovalo se však, že se bude pohybovat nad jedním milionem dolarů, což byla meta, kterou do té doby žádné jiné tenisky nepřekonaly.

Dosavadním nejdražším párem tenisek se staly v polovině loňského srpna boty Air Jordan 1 také od americké firmy Nike, které nosil v půlce 80. let basketbalista Michael Jordan. V dražbě organizované společností Christie's za ně zájemce zaplatil 615 tisíc dolarů (nyní 12,9 milionu korun).
 

Boty nad zlato

Tenisky Yeezy vydražila investiční společnost s botami Rares. „Jsme nadšeni výsledkem, který téměř ztrojnásobil nejvyšší cenu,“ uvedl ve svém prohlášení Brahm Wachter, vedoucí streetwearu a moderních sběratelských předmětů společnosti Sotheby’s. „Prodej hovoří o odkazu Kanyeho jako o jednom z nejvlivnějších návrhářů oděvů a tenisek dnešní doby a objemu franšízy Yeezy, kterou vybudoval jako průmyslový gigant,“ dodal.

Utrácíte rádi za boty? Jaký je váš nejdražší kousek v botníku? Pokud byste si rádi pořídili nějaký kultovní model tenisek slavného rappera, ale nemáte na to, pak není nic jednoduššího než si vsadit. Pro online tiket klikněte na tento odkaz.

Autor fotografie: Sotheby’s.

Přečtěte si také