Užili jsme si dovolenou snů. Sardinie obytňákem nadivoko (I.díl)

Chcete-li mít jistotu, že vaše dovolená letos skutečně proběhne, zvažte, zda nevyrazit na cestu obytným vozem. Jaké jsou hlavní výhody? Každý den můžete být na jiném místě, spát můžete v kempu i v divoké přírodě a hlavně – vaši dovolenou nikdo ani pandemie nestornuje. Přečtěte si, jak v době lockdownu cestovala naše čtenářka po Sardinii.

Přečtěte si také: Životní klika? Čech vyhrál v loterii už podruhé, tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


Letošní zima byla dlouhá, nezvykle mrazivá a nutno podotknout, že ne příliš veselá. A tak jsme se rozhodli, že si jaro užijeme někde v teple. Otázkou zůstávalo, kam v této době vyrazit. Volba nakonec padla na Sardinii, kde koncem února pomalu začali rozvolňovat koronavirová opatření. Nikdo nevěřil, že se tam dostaneme. Ale my jsme to dokázali. Jak? Stačilo k tomu pár papírů a odvaha. Za pár dnů jsme skeptickým, nevěřícím a možná nepřejícím osobám posílali fotky od moře.
 

Co všechno s sebou?


Sardinie je od Prahy vzdálená zhruba 1 600 kilometrů (1 200 km je to do italského města Livorno, kde se nasedá na trajekt). Naše cesta vedla přes Rakousko (směr Mnichov) a Itálii (směr Venezia). Z Livorna jsme jeli trajektem do sardinského města Olbia.

Celá Itálie včetně všech jejích autonomních oblastí byla na jaře pro turisty zavřená. Nebylo však zakázáno vyjet tam za pracovními účely (nyní můžete do země vyrazit s negativním PCR nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin, více informací naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví na tomto odkazu).

A protože naše povolání umožňují pracovat na dálku, vydali jsme se i s razítky z firem, co nás zaměstnávají, na cestu. Pro jistotu jsme si v Česku udělali ještě PCR testy.

Na hranicích s Rakouskem jsme prošli pasovou kontrolou a ukázali negativní výsledky testů. Itálií jsme projeli zcela bez kontroly. Další kontrola proběhla až před naloděním na trajekt, kde jsme museli vyplnit papíry s účelem cesty, ale ani tam jsme se nesetkali s jakýmkoli problémem.
 

Připlaťte si za kajutu


Lístky na trajekt jsme kupovali v den odjezdu na oficiálních stránkách lodní přepravní společnosti Grimaldi Lines. Za dvě osoby a 7,5 m dlouhý, 3 m vysoký obytný vůz jsme zaplatili 120 euro.

Trajekt z Livorna do Olbie vyjíždí dvakrát denně – v 8:00 a ve 22:00 hodin. Některé společnosti nabízejí na svých lodích tzv. „camping on board“, což znamená, že své obytné auto nebo karavan můžete zaparkovat na částečně otevřené palubě. K dispozici máte elektrickou přípojku a plavbu můžete na rozdíl od ostatních cestovatelů trávit ve svém pojízdném domově. V našem případě jsme bohužel tuto možnost neměli.

Pokud nechcete trávit devítihodinovou plavbu skrčeni v bufetovém křesle (taky na vás nemusí zbýt místo), můžete si zaplatit sklápěcí sedadlo ve společné odpočinkové hale (10 euro navíc). Pokud máte štěstí, odpočinete si. Pokud ne, chrápe vám soused do ucha. V této době ale necestuje tolik lidí, a tak je docela i pravděpodobné, že budete mít celou odpočinkovou halu sami pro sebe. My jsme si zaplatili dvoulůžkovou kajutu (30 euro navíc). I když jsme pluli přes den, bylo příjemné dát si sprchu (ano, v každé kajutě je koupelna) a natáhnout se na postel.
 

Nejlepší rozhodnutí


Po dvou dnech na cestě nás na Sardinii vítala modrá obloha. Lehce pofukovalo, ale s tím se na ostrově počítá. Naše první kroky vedly do pizzerie, kde jsme si dali pravou nefalšovanou italskou pizzu. Jak se na Sardinii cestuje obytňákem? Kde všude jsme byli? Kde jsme přespávali? To vše včetně tipů na nejlepší pláže jako z Karibiku najdete v dalším díle.

Líbilo by se vám cestovat obytným vozem? Teď máte jedinečnou šanci, protože luxusní obytňák je nyní mimořádnou prémií Eurojackpotu, která je určena pouze pro české sázející. Šance, že ho získáte, je tak opravdu vysoká. Udělat pro to musíte jedinou věc – pořídit si na pátek plný tiket včetně doplňkovky Extra 6. Klikněte si pro svoji vstupenku do slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také