Velký test mobilních navigací. Co se nám líbilo na Mapách od Seznamu? (II. díl)

Na poslední otázku, tedy která mobilní navigace je ta úplně nejlepší, jsme jednoznačnou odpověď nenašli. Každá ze tří výše zmíněných má některé opravdu silné stránky, jinde ale zase trochu pokulhává. Co se nám nejvíc líbilo na Seznam Mapách, zjistíte v tomto dílu našeho velkého srovnání.
 

Přečtěte si také: Velké srovnání navigací: jak na letních výletech obstály aplikace od Seznamu, Googlu a Waze (I. díl)


Jak jde navigování celosvětově nejoblíbenější aplikaci - Mapám od Googlu - jsme psali minule. Ve zkratce řečeno si tu nemůžeme vynachválit velmi přesné informace o aktuální dopravní situaci. Google u nás také vítězí, co se přehlednosti týče, tahle deviza je ale možná ovlivněna tím, že Google navigaci používáme dlouhodobě zdaleka nejčastěji. Už méně jsme ale byli spokojeni s odhadem délky cesty při plánování výletu několik dní s předstihem a dost nás zarazilo, když nás Google Mapy bez uzardění poslaly dokonce do dvou zákazů vjezdu.
 

Maximální i aktuální rychlosti

Už na cestu z výletu v Orlických horách, kam jsme ještě dojeli s Google Mapami, jsme proto zpátky spustili Mapy od Seznamu. Tady nás potěšily informace o maximální povolené rychlosti v daném úseku stejně jako aktuální rychlost. Kontrolovat dodržování předpisů je s apkou od Seznamu velmi pohodlné a třeba řidičům, kteří mají v autě malé děti a občas nějakou tu značku přehlédnou, může zdánlivá drobnost velmi usnadnit život (a samozřejmě i ušetřit spoustu peněz).

Co se přehlednosti mapových podkladů týče, je aplikace od Seznamu jen malý fousek za navigací od Googlu. Proti Googlu jim ale naopak schází jakékoliv plánování cesty v budoucnosti. Protože je ale tahle funkce dost nepoužitelná i v aplikaci od amerického giganta, jsou na tom obě apky vyrovnaně.

Kde naopak Google na plné čáře vítězí, jsou informace o aktuální dopravní situaci. Google Mapy jsou mnohem akurátnější, což se vzhledem k počtu uživatelů a vzhledem k tomu, že mnoho z nás stále Seznam Mapy vnímá hlavně jako volnočasovou navigaci, není vlastně čemu divit.
 

Aplikaci si zamilují turisté i cyklisté

Kde to Seznamu ale parádně jde, je právě oblast trávení času v samotném cíli. Mapu na výlety, kde nechybí turistické trasy a body zájmu, využíváme velmi často, skvělé je i plánování tras, využití offline a navigaci také neocení pouze chodci, ale třeba i cyklisté či v zimě běžkaři.
 

Stahujte zdarma Seznam Mapy na Android, iOS, Windows a Huawei


V čem jsou Seznam Mapy naprosto bezkonkurenční je jedna z novějších funkcionalit, a to Výlety po okolí. Poté, co na tuto položku kliknete z menu v levé dolní části, si vyberete, jestli půjdete pěšky nebo pojedete na kole či na běžkách, zvolíte požadovanou délku trasy a už za chviličku se můžete vydat po naplánovaném okruhu, to vše navíc s vyznačenými body zájmu. A to je skvělé, zvlášť pokud vyrazíte někam, kde to úplně neznáte.
 

Seznam Mapy: navigace hlavně pro volný čas

Podtrženo, sečteno, kde budou Seznam Mapy hledat konkurenci jen stěží, jsou volnočasové aktivity a turistické mapy, aspoň my jsme v obchodech s aplikacemi žádnou lepší alternativu nenašli. Největší bolístkou jsou naopak méně přesná data o aktuální dopravní situaci, to se ale určitě časem, až bude aplikaci využívat víc lidí k navigování na silnicích, změní.

I když Mapy od Seznamu fungují i ve verzi offline, před cestou je vždy potřeba stáhnout do telefonu mapové podklady. To sice v případě rychlé wifi nezabere moc času, na tento krok ale musíte myslet dopředu. Nemluvě o situacích, kdy se neplánovaně dostanete mimo území, které máte stažené.
 

Se SAZKAmobilem v létě datujete ještě výhodněji

Nic takového ale nemusejí řešit zákazníci SAZKAmobilu, kteří si užívají mobilní internet za víc než férové ceny. Jak majitelé předplacenek, tak i tarifní zákazníci si až do konce srpna mohou pořídit datové balíčky přes mobilní aplikaci SAZKAmobil nebo webovou samoobsluhu se slevou až 30 %. Například 1 GB jen za 70 Kč místo 100 Kč, oblíbený dokupový balík s 5 GB mobilního internetu pořídíte jen za 270 Kč (zlevněno z 350 Kč).

Více informací nejen o výhodných datech, ale i o celé řadě dalších odměn, které si zákazníci SAZKAmobilu užívají, najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také