Velký vánoční průzkum. Co si Češi nejčastěji dávají a kolik za dárky utratí?

Vánoce - minimálně v obchodech - přišly letos snad ještě dřív než loni. to ale samozřejmě nemusí nutně znamenat, že i vy už máte všechny dárky. Pokud svým blízkým ještě nějaký ten dar nebo dáreček sháníte, přinášíme vám tipy, co Češi chtějí pod stromečkem nejvíc dostat.

Přečtěte si také: Štěstěna jí přála vrchovatě! Paní Hanka si na Kole štěstí vytočila Škodu Fabia Combi


Češi za dárky utratí do 10 000 Kč a nejčastěji vybírají oblečení a sportovním vybavení. Více než 80 % lidí objedná alespoň jeden dárek na internetu.
 

Vedou poukazy

V posledních letech se hitem Vánoc staly poukazy na zážitky, třeba na masáž, do sauny, do restaurace nebo na dovolenou. Kromě toho Češi svým blízkým rádi nadělují měkké dárky, tedy oblečení. Mezi dalšími možnostmi dominuje sportovní vybavení (kola, lyže), mobilní telefony a elektronika (počítače, tablety).

Stále více lidí daruje také praktické dárky, které by tak jako tak musely pořídit. „Manželka i dcera najdou pod stromečkem dálniční známku,“ svěřuje se pan Pavel z Prahy. Jinými užitečnými dárky se stávají potřeby do domácnosti.

„Rozbila se nám pračka, takže je jasné, co nám letos Ježíšek přinese,“ vypráví paní Ivana z Mladoboleslavska. Evergreenem jsou parfémy a kosmetika, kterou sice možná tak úplně nenadchnete, ale rozhodněte neurazíte.
 

Robotizace Vánoc 

Nejsnadněji se dárky vybírají pro děti, pro něž je nabídka nejširší. Stejně jako v minulých letech, i letos platí, že hračky musí umět mluvit, chodit nebo hrát. Tento trend se už promítl i do nabídky plyšáků a panenek pro nejmenší, které mají celou řadu zábavních i vzdělávacích funkcí.

K dostání jsou také autodráhy či pistole, které se dají propojit s mobilním telefonem. Rodiče ale na klasické hračky nezanevřeli. Stále se kupují stavebnice, kostky a velký návrat zažívají deskové hry.
 

Vsaďte na štěstí

Pokud si právě lámete hlavu, čím potěšit své blízké, skvělým dárkem jsou stírací losy, které v sobě skrývají tajemství, naději a v mnoha případech i radost z výhry. Darujte třeba los Vánoční Zlatá rybka, která může nadělit 5 milionů, ale také 5x auto za 750 000 Kč nebo 5x poukaz na dovolenou za 100 000 Kč.

Vánoční Zlatou rybku, ale i další vánoční losy od Sazky najdete na mnoha tisících prodejních míst s terminálem Sazky po celé republice. Klikněte si pro to nejbližší na tento odkaz.

Přečtěte si také