Vydejte se na houby, hledejte ty jedlé a vyhrávejte. Jedna z nich totiž ukrývá rovnou půl milionu. To by byl parádní úlovek! Ke všem nasbíraným houbám vám navíc řekneme pár zajímavostí a třeba i nějaký recept.
S muchomůrkou růžovkou se můžeme často setkat jen jako s růžovkou nebo masákem. V kuchyni se využívá téměř do všech houbových pokrmů. Za syrova je masák jedovatý.
Liška je jedlá a chuťově výtečná houba se specifickým aroma. Obsahuje chuťové látky, které jsou rozpustné v tucích. Díky nim se hodí například do smetanových pokrmů nebo na nakládání do octa. Lidově je známá také jako kuřátko.
Křemenáč březový je jedlá houba, která se hodí především na přípravu houbových řízků, využít se však dá v řadě dalších jídel. Je vhodný i k sušení. Při vaření jeho dužina černá. Tomu můžete zabránit ponořením do octa nebo citronové šťávy.
Kozák březový je jedlá houba výborné chuti. Sbírat by se však měly jen mladší plodnice. Starší mívají velmi měkký klobouk a naopak tuhý vláknitý třeň.
Hřib hnědý je všestranně využitelná jedlá houba, která se hodí i na sušení. Spolu s některými druhy zeleného čaje je hřib hnědý jedním z významných zdrojů theaninu.
Zakončíte vaší online návštěvu lesa plným košíkem hub? Vejde se vám jich tam hned osm. Pochlubte se v naší facebookové soutěži a vyhrajte výbavu pro správné houbaře!