Kilo za bezmála 800 tisíc. Nejdražší rybí delikatesy světa

Máte mlsný jazýček? Pokud byste rádi vyzkoušeli něco skutečně speciálního, máme pro vás tipy na nejdražší ryby na světě. Jaké to jsou?

Přečtěte si také: Užijte si zimu naplno díky těmto aplikacím


Obří ústřice, živočichové, co připomínají mořská kopyta, smrtelně jedovatá ryba, za níž by vám Japonci urvali ruce, hlavně ale kaviár. Tady jsou čtyři největší rybí delikatesy, jimiž se můžete rozmazlovat.
 

Obří ústřice z Coffin Bay

Tato zvláštní a vzácná australská odrůda ústřic je tak ceněná, že jednotlivé exempláře mohou stát až 100 dolarů (asi 2220 Kč). To možná oproti kaviáru nezní jako tak vysoká částka, je třeba ale mít na paměti, že jde o cenu za jediné sousto. Zajímavé je, že tyto ústřice byly v 19. století potravou chudých. Dnes je o ně velký zájem a poptávka roste nejen po celé Austrálii.
 

Pufferfish a fugu

Mezi luxusními potravinami se za opravdovou delikatesu považuje ryba fugu, jejíž konzumace však může být velmi riskantní. Ryba je jedovatá, a pokud není řádně vykuchána, může být smrtelně nebezpečná i po tepelné úpravě.

V Japonsku je fugu velmi oblíbená a existují kuchaři, kteří se její přípravě věnují celé roky. Může se podávat smažená nebo vařená se zeleninou. Cena jedné ryby se pohybuje kolem 75 eur, večeře s fugu stojí kolem 100 eur, talíř fugu sashimi se může vyšplhat až na 120 eur (asi 2800 korun).
 

Percebes

Připomíná koňské kopyto, jde ale o skutečnou delikatesu. Mořské plody Percebes, které jsou známé také jako husí krky, se loví tam, kde se vlny lámou o skalnaté útesy Galicie. Na ceně se rozhodně podepisuje i nebezpečnost lovu, o čemž svědčí dřevěné kříže rozseté podél pobřeží. Tuto žádanou mořskou pochoutku vám v jen tak ledajaké restauraci nenaservírují, zkusit to ale můžete v některé z tradičních španělských nebo portugalských taveren.
 

Kaviár

Kaviár se často uvádí jako pochoutka boháčů, a přitom jsou to rybí jikry. Nejdražší typ kaviáru je z íránské Belugy, což je česky vyza velká, která patří mezi vzácné jeseterovité ryby. Kaviár se jim odebírá mezi 60 a 100 lety (dožívají se kolem 120 let). Kilo se ho prodává za 34,5 tisíc dolarů, což je přibližně 766 tisíc korun.
 

Na čem si po výhře pochutnáte vy?

Patříte mezi gurmány a milujete vybrané chutě? Pak neváhejte a vsaďte si ještě dnes. Pokud se na vás usměje štěstí v Eurojackpotu a na kontě vám už záhy přistanou stovky milionů, můžete bez ostychu vyzkoušet něco opravdu speciálního.

Tiket do pátečního losování seženete jednoduše na pár kliknutí.

Přečtěte si také