Studentská výzva Reborn design 2024 zná své vítěze: Ze stíracích losů vznikly deodorizační eko puky
Reborn design 2024, inovativní projekt zaměřený na podporu mladých designérů, architektů a kreativců, zná své vítěze. Letošnímu ročníku soutěže, v níž účastníci vytváří smysluplné produkty z druhotných surovin, dominují stírací losy od Sazky. Ty i díky vítěznému projektu dostávají nový život. Společnost vybrané studentské projekty plánuje dál rozvíjet a se studenty spolupracovat.


Přečtěte si také: Designové, a přitom udržitelné posezení. Už jste vyzkoušeli Sazka modulární nábytek?


Hlavním partnerem studentské výzvy Reborn design 2024 v kategorii „papír“ se pro letošní rok stala Sazka. Studenti tak měli za úkol přijít s kreativním a udržitelným řešením zpracování stíracích losů.
  

Deo puk ze stíracích losů se stal absolutním vítězem

Vítězným projektem v této kategorii, ale i absolutním vítězem letošních cen, se stal Václav F. Matyáš s projektem deodorizačních eko puků MOTMAL vyrobených ze stíracích losů Sazka. „Ve výhru jsem nedoufal, i když mi to spolužáci naznačovali, ale byl jsem z toho ohromně nadšen a absolutní výhru jsem už vůbec nečekal,“ říká Václav F. Matyáš, autor deo puků. „Věděl jsem, že žádný podobný výrobek z ekologických materiálů na trhu nebyl. Spojil jsem tedy Sazka losy, rýžovou kaši a kávovou sedlinu, přidal svěží vůni a výsledný materiál schnul ve formě několik dní,“ doplňuje informace k výrobnímu procesu.

Porota ocenila právě logické použití, zpracování materiálu, snadnou vyrobitelnost a užitečnost výsledného produktu. Dle hodnocení jde o dotažený produkt výrobek po všech stránkách. „Deodorizační eko puky nás zaujaly především svým precizním zpracováním, kdy je zjevné, že student myslel úplně na každý detail a produkt dovedl až do fáze, kdy je připraven k reálnému využití. Jejich praktická využitelnost i ekonomická stránka věci pak jen dokreslují smysluplnost tohoto návrhu. Díky tomu plánujeme s Václavem spolupracovat a výrobek dále rozvíjet,” komentuje Radka Seberová, specialistka udržitelnosti společnosti Sazka.


Podporujeme i další projekty

Sazka si vybrala pro další rozvoj další dva projekty, akustický panel LANA od Ester Lavicové a Frisbee od Vojtěcha Vydržela, ten se zároveň v dané kategorii umístil na třetím místě.  U akustického panelu ocenila Sazka především velkoobjemové zpracování materiálu a zároveň originalitu designu jako takového, kdy studentka do produktu vhodně zapracovala firemní barvu.  U návrhu Frisbee ocenila, jak si student kreativně poradil s poměrně náročnou výzvou a přemýšlel, jak ideálně zapojit návštěvníky do hry ve fun zónách na sportovních akcích.

Sazka se udržitelnosti věnuje dlouhodobě a systematicky. Na jaře letošního roku odstartovala platformu Sazka reLosy, v rámci níž dává s pomocí českých designérů stíracím losům druhý život a upcykluje je v další produkty s přidanou hodnotou, jako jsou například tenisky Sazka Kickz a Sazka modulární nábytek.
 
Dalším pilířem byla právě spolupráce se studenty. „Být součástí studentské výzvy Reborn Design nás nejen velmi bavilo, ale také potvrdilo, že propojení s kreativními studenty, kteří zároveň dostanou příležitost uplatnit své nápady v byznysu, nám dává smysl. Je skvělé sledovat, jak přemýšlí a přicházejí s inovativními nápady, které ale splňují podmínky cirkulární ekonomiky a ekodesignu,“ uvádí Radka Seberová.


Jaký byl Reborn design 2024? 

O ceny za ekodesign letos usilovalo celkem 69 soutěžních projektů od produktových designérů a architektů ze dvou univerzit (Ústavu designu Fakulty architektury ČVUT a Ústavu designu a nábytku Mendelovy univerzity v Brně). Zapojili se i zahraniční studenti z programu Erasmus z Anglie, Maďarska a Polska. Projekty byly od 3. 6. 2024 do 9. 6. 2024 prezentovány na výstavě v prostorách Fakulty architektury ČVUT.
 
Vítěze vybrala jedenáctičlenná odborná porota složená z akademiků, zástupců partnerů a odborníků na cirkulární ekonomiku. Studenti měli tři měsíce na navržení udržitelných designových řešení s využitím minimálně 95 % materiálu z materiálových výzev. Kritérii hodnocení jsou nejen design, ale i potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost.
 

Přečtěte si také