5 legendárních písní, které vydělaly nejvíc peněz v historii. Zpíváte si je také?

Myslíte si, že některé písničky nestárnou? Nejste jediní. Opravdu jsou hity, které nejen, že se hrají i dlouhé roky po svém vzniku, ale navíc stále vynášejí stovky milionů korun. Těchto pět je nejvýdělečnějších v historii.

5. Unchained Melody - Alex North a Hy Zaret (1955)

Alex North a Hy Zaret tuhle písničku původně napsali pro film Unchained z roku 1955. Přestože snímek moc úspěchu nesklidil, nahrávce postupem času propůjčilo hlas více než 650 umělců. V roce 1990 díky oskarovému filmu Duch znovu zavítala na stříbrná plátna a od svého vzniku si na konto připsala téměř 600 milionů korun.
 

4. Yesterday - Paul McCartney a John Lennon (1965)

Přestože se hitovka Yesterday připisuje oběma tvůrcům, pochází výhradně z pera i úst Paula McCartneyho. Dvojice se totiž na začátku své kariéry dohodla, že si výdělek z písní, které pro The Beatles napíšou, rozdělí půl napůl nehledě na to, kolik práce každý z nich odvede.
 

Přečtěte si také: Za tiket dal jenom dvacku, i tak mu Sportka přinesla přes 9 milionů


Skladba si rychle získala na oblibě a momentálně se může pyšnit třeba tím, že je druhou nejhranější písní v historii rádií, přezpívalo ji na dva tisíce zpěváků a vydělala bezmála 650 milionů korun.
 

3. You’ve Lost That Lovin’ Feeling - Barry Mann, Cynthia Weil a Phil Spector (1964)

Za hitem You’ve Lost That Lovin’ Feeling od skupiny The Righteous Brothers stojí manželé Barry Mann a Cynthia Weil, ruku k dílu nicméně přiložil i legendární hudební producent a později také odsouzený vrah Phil Spector.

V roce 1986 se písnička objevila v soundtracku k filmu Top Gun a celkově ji nazpívalo více než 2200 různých umělců. Kromě toho se stala jednou z nejhranějších skladeb v rádiích a vydělala přes 688 milionů korun.
 

2. White Christmas - Irving Berlin (1940)

Oblíbených vánočních písniček, které můžete během prosince slyšet na každém rohu, je spousta. Finančně nejúspěšnější je ta od židovského ruského imigranta Irvinga Berlina, White Christmas.

Píseň nazpívala pěkná řádka umělců, nejznámější ale nejspíš zůstane verze od Binga Crosbyho. Prodalo se jí více než sto milionů kopií po celém světě a honoráře za ní se vyšplhaly na 774 milionů korun.
 

1. Happy Birthday - The Hill Sisters (1893)

Tenhle song nejspíš někomu v den jeho narozenin zanotoval skoro každý. Vznikl už před více než 120 lety, když sestry Mildred J. a Patty Smith Hill potřebovaly pro děti do mateřské školky novou písničku. Autorská práva na skladbu od té doby několikrát změnila majitele a například v roce 1990 za ně hudební společnost Warner Chappell zaplatila v přepočtu 645 milionů korun.

Dnes Happy Birthday vynáší přes sto tisíc korun denně, cena za její použití v televizi nebo filmu je více než půl milionu korun a celkově vydělala přes miliardu korun.

Složit písničku a poté pohodlně v křesle spoustu let nato čekat, až vám přistanou peníze na účtu, je určitě sen nejednoho z nás. Desítky milionů ale můžete získat už dneska večer, kdy se losuje Sportka. Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také