Buďte za sympaťáka. Díky těmto 7 radám budete oblíbení všude, kam přijdete

Mnoho lidí si myslí, že oblíbení jsou ti, kteří jsou chytří, vtipní, společenští, a ještě k tomu dobře vypadají. Že tuhle vlastnost matka příroda nadělila hrstce šťastlivců a ostatní mají prostě smůlu. Jenže ve skutečnosti je to jinak.

Přečtěte si také: Výhra ze Sportky naplní misky opuštěným psům a kočkám


Vy sami máte vliv na to, jestli budete v kolektivu oblíbení, nebo ne. Říká se tomu emoční inteligence a můžete ji celkem snadno ovládat. Jak můžete tomu, aby vás ostatní měli opravdu rádi, jít naproti?
 

První dojem

Psycholožka a spisovatelka Heidi Grant Halvorson ve své knize, jejíž název lze přeložit jako Nikdo vám nerozumí a co s tím můžete dělat, vysvětluje, že nejdůležitější je udělat dobrý první dojem. Hned po pár vteřinách je jasné, jestli vás druzí budou mít rádi, nebo naprosto propadnete. Je to rozhodnutí zcela nevědomé a těžko se dokazuje opak. Tak to nepodceňte. První dojem souvisí s řečí těla: pevně stiskněte ruku, udržujte oční kontakt, buďte milí a smějte se.
 

Oslovujte křestním jménem

Lidé vždy ocení, když si pamatujete jejich jméno. Je to znamení respektu a úcty. Když se s někým zdravíte, rozhodně ho oslovte jménem. A dělejte to i během konverzace. A pokud máte na jména špatnou paměť, nebojte se na něj znovu zeptat. Rozhodně to bude vypadat lépe, než když při hovoru budete používat „hej ty“ a „hele“.
 

Odložte mobil

Určitě to znáte. S někým se bavíte a do toho vám pípne mobil. V tu chvíli máte nepředstavitelné nutkání se alespoň podívat, kdo vám píše. Ale na to zapomeňte. Je to nevhodné a neslušné. Pokud s někým mluvíte, soustřeďte se pouze na konverzaci. A jestli se těchto nutkání nemůžete zbavit, raději si vypínejte před důležitými hovory zvonění.
 

Poslouchejte

Poslouchat je někdy víc než mluvit. Máte dvě uši a jedna ústa. Tento poměr asi není jen tak náhodou, že?
 

Ptejte se

Sice jsme vám radili, že máte hodně poslouchat, ale to neznamená, že musíte úplně mlčet. Naopak. Naslouchejte pozorně a vhodně a včas reagujte. Lidem se líbí, když druhé zajímá, co říkají. Největší chybou je, když se soustředíte jenom na to, co dalšího chcete říct vy sami a uniká vám pointa rozhovoru. Co když váš nadřízený zrovna naznačuje, že byste mohl být povýšen a vám tato informace projede jedním uchem tam a druhým ven?
 

Nestrhávejte na sebe pozornost

Nesnažte se být za každou cenu středem pozornosti. Pokud všechny rozhovory stáčíte na sebe a neumíte dát ostatním lidem prostor, brzy se s vámi nikdo nebude bavit. Hujery, vejtahy a „jájínky“ nikdo nemá rád.
 

Správně ukončete konverzaci

Vaše závěrečná slova mohou zanechat velký dojem. Při rozloučení nevynechejte fráze: „Rád/a jsem vás poznal/a. Dlouho na náš rozhovor budu vzpomínat. Přeji hezký zbytek dne.“ Je to tak jednoduché a přitom efektivní.

Stát se sympaťákem se zdá být docela snadné, že? A co takhle stát se sympatickým milionářem? Pro online tiket klikněte na tento odkaz.

Přečtěte si také