Obruč, lepící papírky i nejošklivější boty světa. Miliardové nápady (II. díl)

Často vznikaly náhodou, či dokonce omylem. Třeba jako lepící papírky Post It, které spatřily světlo světa díky špatně lepícímu lepidlu. I takové nápady však mohou vydělat miliardy. Jaké to jsou?

Obruč Hula Hop: Zábava, posilování i hubnutí

Plastovou obruč Hula Hop znají zejména mladé slečny, které se s ní kroutí v bocích jako žížala na háčku. Podobná hračka byla používána již ve 14. století v Anglii. Teprve v roce 1958 ji ale Američané Arthur K. Melin a Richard Knerr představili jako cvičební pomůcku. Původně se vyráběla z bambusu, s plastovou verzí přišla v červenci 1958 na trh společnost Wham-O.
 

Přečtěte si také: Frisbee, náplast i suchý zip. Miliardové nápady (I. díl)


Jen během prvních čtyř měsíců se prodalo 25 milionů kusů, za dva roky už to bylo 100 milionů. Odbyt byl tak velký, že se denně muselo vyrábět 50 tisíc plastových kruhů. Dnes se opět vrací do módy – kroucení obručí je skvělé hubnoucí a posilovací cvičení, což ví i bývalá americká první dáma Michelle Obamová a celá řada dalších celebrit.
 

Crocsy: Do vody i do města

S nápadem na plastové dřeváky značky Crocs přišli roku 2002 v USA tři kamarádi. Původně chtěli vyvinout pohodlné boty do sauny. Následně se zjistilo, že jde o velmi povedené boty vhodné na cokoli – nosí se na pláži i ve městě. Firma nedávno vstoupila na trh s verzí pro golf, seženete je i v zateplené variantě.

První model, Crocs Beach, byl uveden na lodní výstavě ve Fort Lauderdale a prodalo se všech dvě stě vyrobených kusů. Nastalo crocsové šílenství. Jen v roce 2011 vydělaly tyto boty přes miliardu dolarů. Dnes jsou oficiálně (a často i neoficiálně) vyráběny po celém světě a jestli si myslíte, že už jim pomalu zvoní umíraček, pletete se. Crocsy svůj další boom zaznamenaly v uplynulých měsících díky pandemii a práci z domova.
 

Lepící papírky Post It: Neúspěšný výzkum

Vynález světoznámých lepících žlutých papírků byl dílem čisté náhody. Americký vědec Spencer Silver vytvořil speciální lepidlo, které ale navzdory jeho přání nebylo příliš pevné. Shodou okolností si mu jeden kolega postěžoval na záložky neustále vypadávající z knih. A jako blesk z čistého nebe přišel nápad: spojit je s lehce snímatelným lepidlem!

V roce 1974, kdy byly žluté lepicí papírky uvedeny na trh, vydělaly přes 2 miliony dolarů. V loňském roce se jich už prodalo za více než 20 miliard korun.

Možná nemáte nápad za miliardu, zato můžete mít štěstí ve hře. Ve Sportce si už ve středu můžete zahrát o 233 milionů korun. Co byste s nimi udělali? Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také