Ať se nespálíte! Bezpečné opalování jedině s SPF faktorem a zodpovědné hraní? Ochrání vás limity
Léto je v plném proudu, slunce svítí, máte dovolenou, odpoledne máte naplánovaný cyklovýlet a večer vás čeká grilování nebo táborák. Ideální den, že? Mohlo by se zdát. Ale spálit se můžete při jakékoli z výše vyjmenovaných činností. Pokud se nebudete správně chránit a dodržovat jistá pravidla, slunce vás může spálit, stejně tak jako oheň nebo rozpálený gril. A když se ve volných chvílích pustíte do hraní her, nastavte si limity, které vás ochrání a udrží ve zdravé hře.


Přečtěte si také: Znáte herní limity? Je jich celkem sedm a jsou důležitým krokem k zodpovědnému hraní


Všichni víme, jak je důležité chránit se před nebezpečím. To na nás může číhat i tam, kde bychom ho ani nečekali. Například u hraní loterie či online her. Hraní by mělo být vždy jen zábavou, se kterou můžete kdykoli přestat. Nemělo by zasahovat do vašich každodenních činností, nemělo by vás okrádat o spánek, ani příjemné chvilky s rodinou a kamarády. Pojďme se podívat, jak být nejen v horkých letních dnech v bezpečí.
 

Na slunce jedině s „opalovákem“

Slunce svítí na plné pecky. Co uděláte? Budete chránit svou pokožku tak, že sáhnete po opalovacím krému s SPF faktorem.
 
Stejně jako se chráníme před sluncem, měli bychom chránit i své finance a duševní zdraví při hraní loterie. Použití herních limitů je jako použití opalovacího krému – pomáhá nám udržet si kontrolu a užívat si hru bezpečně.


Prevence je klíčová

Abychom se na slunci nespálili, preventivně se většina z nás maže opalovacím krémem. Stejně tak by prevence měla být základním kamenem zodpovědného hraní. Než začneme hrát, měli bychom si stanovit jasná pravidla a limity.
 
Zde je několik tipů, jak na to:

1. Nastavení rozpočtu: Stejně jako víme, kolik krému použít, měli bychom vědět, kolik peněz si můžeme dovolit utratit na zábavu. Stanovení pevného rozpočtu nám pomůže udržet kontrolu.
 
2. Časové limity: Při opalování víme, že bychom neměli být na slunci příliš dlouho. Podobně bychom si měli nastavit časové limity i u hraní, aby se nestalo časově náročným a neodvádělo nás od běžných činností a povinností.


Rozpoznání rizik

Bez ochranného faktoru se můžeme rychle spálit. Stejně tak bez zodpovědného přístupu k hraní.

Rozpoznání rizik je dalším krokem k ochraně:

1. Finanční problémy: Podobně jako spálená pokožka může vést k dlouhodobým zdravotním problémům, může nezodpovědné hraní vést k finančním potížím. Je důležité vědět, kdy přestat, abychom se vyhnuli nepříjemnostem.

2. Psychické zdraví: Přílišné slunění může způsobit únavu a dehydrataci. Nadměrné hraní zase může vést k psychickým problémům, jako je stres, úzkost nebo deprese.

Zajímá vás, jak hrát bezpečně? Na webu Hraj s rozumem se dozvíte více.
 

Druhy limitů a jejich používání

Opalovací krém není jediným nástrojem pro ochranu před sluncem. Nosíme také klobouky, sluneční brýle a lehké oblečení. Podobně bychom měli využívat nabídku dostupných limitů:
 
1. Čistá prohra ze den: Některé dny se daří víc, některé méně. Stanovte si maximální částku, kterou si můžete dovolit prohrát za jeden den.
 
2. Čistá prohra za měsíc: Nastavte si maximální částku, kterou si můžete dovolit prohrát za jeden měsíc.

3. Počet přihlášení za měsíc: Hlídejte si, jak často se přihlašujete do svého herního účtu.
 
4. Doba přihlášení za den: Díky nastavení tohoto limitu budete mít plnou kontrolu nad časem stráveným hrou. Pokud svůj čas vyčerpáte, systém vás automaticky odhlásí.

5. Pauza po odhlášení: Někdy je potřeba dát si ve hře přestávku. Během pauzy po odhlášené se budete moci přihlásit do svého účtu, zkontrolovat si výhru nebo vybrat peníze, ale nebude možné si vsadit.

6. Výše sázek za den: Určete, kolik si chcete dovolit denně maximálně vsadit a podle toho si limit nastavte.

7. Výše sázek za měsíc: Nastavte si maximální částku, kterou můžete za měsíc ve svém rozpočtu dát na hraní.
 
Je jen na vás, zda si je nastavíte všechny, některé nebo žádný. Limity můžete odmítnout, zmírnit nebo naopak zpřísnit či zcela zrušit kdykoli budete chtít.

Zodpovědné hraní je jako používání ochranného faktoru při opalování. Je to o prevenci, rozpoznání rizik a používání správných nástrojů. Stejně jako se staráme o svou pokožku na slunci, měli bychom pečovat o své finanční a psychické zdraví. Pamatujme, že nejdůležitější je hrát s rozumem.
 

Přečtěte si také