Nosí kominíci opravdu štěstí? Zkuste to 11. října na Den kominíků se Sazkou
Přemýšleli jste někdy o tom, proč je kominík symbolem štěstí? Věříte, že muž či žena v černém s bílou čepicí, kteří kontrolují a čistí komíny, opravdu nosí štěstí? Pokud váháte, můžete si to ověřit hned v pátek 11. října na Den kominíků. Vsaďte si loterii nebo setřete los a uvidíte, zda se na vás štěstěna usměje.


Přečtěte si také: Přinášejí čtyřlístky štěstí? Ženě z Libereckého kraje určitě. Vsadila Sportku a vyhrála 44 milionů


Říká se, že když vidíte kominíka, máte se chytit za knoflík nebo se rovnou dotknout kominíka, a pak budete mít štěstí. Problém je, že zástupců této profese je dnes poměrně málo, a někteří už ani nechodí v tradičním černém oděvu s bílou čepicí, takže není jednoduché nějakého potkat. I proto si mnoho z nás pořizuje keramického kominíčka, nebo ho daruje někomu blízkému, aby přinesl štěstí. Pátek 11. října je Den kominíků, nová iniciativa od Sazky, což je ideální příležitost vyzkoušet své štěstí. Třeba se Sportkou nebo losem Super Zlatá rybka.
 


Kde vzniklo spojení kominíka a štěstí?

Proč tedy kominíci nosí štěstí? Existuje několik teorií, jak toto spojení vzniklo. Pojďme se podívat na některé z nich.

Nejznámější příběh je spojen s císařovnou Marií Terezií. Ta se prý na nádvoří svého zámku setkala s dvorním kominíkem a zeptala se ho, zda odvedl svou práci poctivě a všechny komíny vysmýčil. Kominík jí odpověděl, že ano. Aby si to ověřila, dotkla se jeho oděvu a ušpinila se od sazí. Císařovna prý tehdy řekla: „Máš štěstí!“ Tento příběh se rychle rozšířil mezi lidmi a od té doby se traduje, že kdo si sáhne na kominíka, bude mít štěstí – stejně jako ho tehdy měl on.

Kominíci ale nosí štěstí také proto, že v minulosti po vymetání komínů na konci roku rozdávali kalendáře s nápisem: „Hodně štěstí v novém roce přeje Váš kominík!“ Kominík byl tak symbolem domácí pohody a tepla.

Štěstí spojené s kominíky lze také chápat prakticky – kamkoliv kominík přišel, byl vítán. Každý totiž věděl, že s vyčištěným komínem budou kamna dobře topit a vařit, a pravidelná údržba komína předejde požárům a dalším nepříjemnostem.


Chyťte své štěstí na Den kominíků

Ať už jste ten typ, který pravidelně zkouší své štěstí, nebo čekáte na správný okamžik, pátek 11. října je ideální příležitostí. Přinese vám Den kominíků štěstí? Vsaďte si Sportku nebo setřete los a pojďte svému štěstí naproti! Obojí si můžete zakoupit na více než 7 600 prodejních místech Sazky, online nebo přes mobilní aplikaci Sazky. Jen letos přibylo v Česku díky Sazce přes 250 nových milionářů a vy můžete být dalším z nich.
 

Přečtěte si také