Sazka a reLosy na Designbloku nabízí spojení inovace, udržitelnosti a kreativity
Sazka letos poprvé vystavuje na prestižním festivalu Designblok. Ve své instalaci spojuje svět loterie s udržitelností a inovativním designem. V rámci nové platformy reLosy se Sazka zaměřuje na upcyklaci starých stíracích losů a dává jim tak druhý život. Hlavním cílem je upozornit na důležitost udržitelnosti a cirkulární ekonomiky. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat unikátní modulární nábytek, designové tenisky Sazka Kickz a ekologický deodorizační puk rePuk – vše vyrobené ze stíracích losů.


Přečtěte si také: Sazka dává druhý život losům. Vznikají z nich unikátní designové produkty


Jedním z největších lákadel je modulární nábytek. Celkem 20 hexagonů zaujme jak svou funkčností, tak i estetickým vzhledem. Tento nábytek je k vidění v hlavní expozici i venku před Muzeem hlavního města Prahy. Autorem expozice i samotného nábytku je designér Filip Krampla, který již delší dobu spolupracuje se Sazkou na projektech spojených s udržitelným designem.


reLosy představily několik projektů

Dalšími produkty v expozici jsou tenisky Sazka Kickz, které vznikly ve spolupráci s kreativním studiem NAUT. Podrážky tenisek obsahují zapracované stírací losy a díky speciální stíratelné vrstvě může mít každý pár jedinečný vzhled.
 
Zatím nejnovějším produktem je deodorizační puk rePuk, jehož výroba z losů spojuje ekologii s praktickým využitím. Tento produkt, který vymyslel Václav F. Matyáš, vznikl ve studentské soutěži Reborn Design 2024.


Výzva pro kreativce: Přihlaste svůj nápad

Sazka na Designbloku zároveň vyzývá designové nadšence a kreativce, aby se připojili k platformě reLosy, která hledá nové způsoby využití upcyklovaných losů. „Pátráme po inovativních nápadech, jak přetvořit losy na produkty s vyšší přidanou hodnotou. Každý, kdo má zajímavý návrh na využití tohoto materiálu, se může přihlásit a stát se součástí tohoto speciálního projektu,“ uvádí Eva Nováková, manažerka kategorie stíracích losů ze Sazky.
 

Přečtěte si také