Sazka fandí sportu i hudbě. Máte už lístky na Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha?
Každý rok se s příchodem září Praha promění v pulsující srdce klasické hudby díky Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Dvořákova Praha. Letos festival nabídne mimořádný počet koncertů i bohatý doprovodný program. Nebude chybět série podvečerních neformálních koncertů na Bořislavce, tedy v sídle hlavního mecenáše Dvořákovy Prahy, nadace Karel Komárek Family Foundation a partnera festivalu společnosti Sazka.


Přečtěte si také: Setři a vyhraj Miliony! S novými losy od Sazky máte šanci získat až 10 „mega“


Festival Dvořákova Praha, pojmenovaný po slavném českém skladateli Antonínu Dvořákovi, patří mezi nejvýznamnější kulturní události nejen v České republice, ale i v celé Evropě. V Roce české hudby 2024 připomene nejen Bedřicha Smetanu, od jehož narození uplynulo letos 200 let, a Antonína Dvořáka, který před 120 lety zemřel, ale také další slavné české rodáky.
 

Dvořákova Praha 2024

Letošní ročník festivalu Dvořákova Praha slibuje opět mimořádné zážitky. Zahájen bude Violoncellovým koncertem h moll a Novosvětskou symfonií Antonína Dvořáka. Orchestr Bamberských symfoniků bude řídit jejich šéfdirigent Jakub Hrůša, sólistou večera bude Julian Steckel.

Vedle Bamberských symfoniků, které v Praze čekají celkem tři vystoupení, vévodí výčtu světových orchestrů Vídeňští filharmonikové s dirigentem Christianem Thielemannem (18. září). Do Prahy se 21. září rovněž vrací londýnská Academy of St Martin in the Fields, tentokrát se svým uměleckým vedoucím Joshuou Bellem, jenž se představí jako sólista ve Dvořákově Houslovém koncertu.


Pro všechny milovníky klasické hudby

Dalším lákadlem festivalu je série komorních koncertů, které přinášejí intimnější hudební zážitky. Tyto koncerty se konají v menších prostorách, kde se posluchači mohou ponořit do detailů a nuance mistrovských skladeb v podání světových umělců 8. září se v prostorách Anežského kláštera uskuteční tradiční Rodinný den, odpolední rodinný koncert s Plzeňskou filharmonií v Betlémské kapli představí Antonína Dvořáka jako učitele.

„Festival letos nabízí mimořádně vysoký počet koncertů a doprovodných akcí – bezmála čtyři desítky. Spolu se zájmem diváků pro jeho úspěšné konání potřebujeme stabilní finanční zázemí. Velmi si proto vážíme nejen podpory našich mecenášů v čele s nadací Karel Komárek Family Foundation, ale také grantů poskytnutých ze strany ministerstva kultury a hlavního města Praha. Naše poděkování patří i sponzorům a mediálním partnerům Dvořákovy Prahy,“ uvedl pro oficiální stránky festivalu ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

Navštívit některý z koncertů bude možná na celkem deseti místech – devíti v Praze a jednom v Brně. Užít klasickou hudbu si budou moci návštěvníci festivalu na Výstavišti Praha, ve Dvořákově síni v Rudolfinu, ve čtyřech sálech na Akademii múzických umění v Praze, v Betlémské kapli, v Anežském klášteře, v Atriu centra Bořislavka a v Besedním domě v Brně.
 
 
Hudební událostí roku bude open air koncert Spojeni Mahlerem, který se uskuteční 11. září ve 20:15 hodin na speciálně vybudovaném pódiu na prostranství před Průmyslovým palácem na Výstavišti Praha. Uslyšíte Symfonii č. 7 Gustava Mahlera, kterou pod taktovkou Jakuba Hrůši zahraje spojený orchestr České filharmonie a Bamberských symfoniků.
 
Atrium by KKCG v Bořislavka Centru přivítá celkem čtyři koncerty – 10., 12., 17. a 19. září vždy od 18:00 se prostory rozezní klasická hudba.
 

Historie a význam festivalu

Festival Dvořákova Praha vznikl v roce 2008 s cílem oslavit a připomenout dílo jednoho z největších českých skladatelů. Antonín Dvořák, autor nesmrtelných skladeb jako „Novosvětská symfonie“ nebo „Rusalka“, je ikonou české kultury a jeho hudba dodnes oslovuje posluchače po celém světě. Festival se zaměřuje nejen na Dvořákovu tvorbu, ale také na díla dalších významných skladatelů klasické hudby.

Každý ročník festivalu přivítá špičkové orchestry, sólisty a dirigenty z celého světa, kteří v průběhu několika týdnů přinášejí do Prahy to nejlepší z klasické hudby. Festival se tak stává místem setkávání hudebních nadšenců, odborníků a milovníků umění, kteří mají jedinečnou příležitost zažít nezapomenutelné koncerty v srdci Evropy.


Přijďte si poslechnout klasická díla

Festival Dvořákova Praha je oslavou nejen hudby, ale i kultury a umění. Ať už jste dlouholetými fanoušky klasické hudby, nebo si chcete užít kulturní zážitek na světové úrovni, festival Dvořákova Praha vám nabídne nezapomenutelné okamžiky. Přijďte se přesvědčit, proč je tento festival právem považován za jeden z nejlepších v Evropě a zažijte magii hudby, která dokáže spojit lidi napříč generacemi i kontinenty.

My v Sazce si to rozhodně nenecháme ujít!

Zdroj fotografií: archiv Mezinárodního festivalu Dvořákova Praha
 

Přečtěte si také