Seemanová, Horáčková i Miculyčová. Sazka Champs byli na olympiádě v Paříži vidět
Plavkyně Barbora Seemanová, lukostřelkyně Marie Horáčková i cyklistka Iveta Miculyčová patří mezí 111 českých sportovců, kteří se probojovali na Letní olympijské hry do Paříže. Všechny tři sportovkyně podporovala na jejich cestě za olympijským snem Sazka a její unikátní projekt Sazka Champs.


Přečtěte si také: Sazka pomáhá plnit také sportovní sny! Spouští projekt Sazka Champs


Bojovat o cenné kovy pod pěti kruhy je pro každého velkým zážitkem. Sazka, jako hrdý partner Českého olympijského týmu, fandila v Paříži všem českým účastníkům. Celkem nám cinklo celkem pět medailí – tři zlaté a dvě bronzové. Zajímavostí je, že v každé z letošních olympijských medailí je kousek kovu z Eiffelovy věže.
 
Pařížská olympiáda sice nepatřila z českého pohledu k těm úplně nejvydařenějším, medailové žně se nekonaly, ale dobré výsledky se českým reprezentantům rozhodně podařilo udělat. A jak se vedlo našim třem  Sazka Champs?


6. místo pro Barboru Seemanovou

Barbora Seemanová si ve finále olympijského závodu na 200 m volným způsobem doplavala pro šesté místo a od medaile ji dělila necelá sekunda. Zopakovala tak svůj výsledek z minulé olympiády v Japonsku. Co myslíte, bude si Bára plnit své sportovní sny i za čtyři roky v americkém Los Angeles? Věříme, že také díky projektu Sazka Champs, který podporuje talentované sportovce a jehož je Bára součástí, se to povede. 


6. místo pro Ivetu Miculyčovou 

Šestá nejlepší na světě ve své disciplíně – tedy BMX freestyle – skončila také královna české cyklistiky za rok 2022 a úřadující mistryně Evropy osmnáctiletá Iveta Miculyčová, a to i přesto, že zdravotně nebyla úplně fit. Z kvalifikace se do finále probojovala Iveta hladce. V první finálové jízdě jela poměrně opatrně a na jistotu, ve druhé jízdě pak chtěla zariskovat, ale to úplně nevyšlo a medaile bohužel necinkla.
 
Iveta je ale bojovnice a už teď se těší, jak do toho šlápne za čtyři roky v Americe. „Mám neuvěřitelnou radost, jak to dopadlo, a to i přes všechny komplikace, které mě tu potkaly – kdy nám kvůli dešti zrušili dva tréninky nebo kdy mi bylo nevolno. Po zdravotní stránce jsem šesté místo nečekala. Musím ale přiznat, že jsem bezprostředně po konci závodu byla trochu zklamaná, protože jsem měla na víc. Ale věřím, že to vyjde na příští olympiádě,“ podělila se s námi Iveta o své první dojmy. My Ivetě věříme, vždyť je jedním ze Sazka Champs!
A co myslíte vy? Jak Iveta zazáří v roce 2028 na olympiádě v Los Angeles?


Marie Horáčková skončila ve 2. kole

Třetí z mladých sportovkyň, které jsou součástí projektu Sazka Champs, lukostřelkyně Marie Horáčková, je úřadující mistryní světa v této disciplíně. Pařížská olympiáda pro ni byla již druhou účastí pod pěti kruhy. V Tokiu v roce 2021 skončila ve vyřazovací soutěži hned v prvním kole. Letos svůj výsledek posunula o kousek výš. Na střelnici, kousek od pařížské Invalidovny, porazila v prvním kole soupeřku z Uzbekistánu. V druhém kole už bohužel nestačila na Korejku a skončila tak na děleném 17. místě.
 
„Závod jako takový hodnotím s odstupem už kladně. V prvních chvílích jsem byla smutná, protože vím, že mám na víc. Letošní sezona byla hodně těžká, ale když se na vše podívám dohromady, jsem spokojená. Dala jsem lepší výsledek než v Tokiu, moje vystoupení bylo lepší a já sama jsem do dalších let o dost zkušenější,“ říká Marie Horáčková, která společně s judistou Lukášem Krpálkem nesla na zahájení olympiády vlajku české výpravy.
 
Na jakou příčku se za čtyři roky posune Maruška v Los Angeles?


Sazka a sport k sobě patří 

Sazka tradičně a dlouhodobě podporuje český profesionální i amatérský sport. Je exkluzivním partnerem Českého svazu cyklistiky a generálním partnerem největšího českého cyklistického závodu Czech tour. V roce 2013 se loterijní společnost stala partnerem Českého olympijského výboru a od roku 2017 je generálním partnerem Českého olympijského týmu. Pomáhá tak plnit sportovní sny a cíle stovkám českých sportovních nadějí.
 
V roce 2024 společnost představila sponzoringový projekt Sazka Champ, v němž podporuje vybrané mladé nadějné české sportovce, jako je právě Barbora, Iveta či Marie, ale také sportovce s handicapem, jako je například Anastasja Vištalová, reprezentantka v paradrezuře či paraplavec Jonáš Kešnar. Oba budeme mít šanci vidět na Letních paralympijských hrách v Paříži, které se uskuteční od 28. srpna do 8. září 2024.

Sazka je také partnerem Českého paralympijského výboru, se kterým na podzim 2023 spustila projekt PARA(RE)START, který mimo jiné šíří povědomí o možnostech sportování handicapovaných osob a pomáhá hledat budoucí profesionální para sportovce. 


Se Sazkou do Paříže

A splnit si svůj pařížský sen pomáhá Sazka nejen vrcholovým sportovcům. Výzvu o cestu na paralympijské hry se Sazkou, do které se mohli zapojit účastníci projektu PARA(RE)START, kdy stačilo splnit několik jednoduchých podmínek, vyhrál Tomáš Horáček. Celoživotní sportovec, který měl před 10 lety nehodu. Tomáš se nadchl pro hod diskem, oštěpem a pro vrh koulí.  Má neskutečnou motivaci a talent. Už nyní se mu podařilo pokořit tři české rekordy. Jak si Tomáš atmosféru v Paříži užije? O tom někdy příště…
 

Přečtěte si také