Zodpovědné hraní s koncem prázdnin: Na co si dát pozor?
Známe to asi všichni. Ranní cesta za pracovními i školními povinnostmi může být někdy dlouhá a nudná. Vlak, metro, tramvaj či autobus jsou často místy, které volají po nějaké té zábavě. Pokud zrovna nemáme společnou cestu s kolegou či kamarádem, často saháme po mobilním telefonu a pro zábavu si hrajeme hry. Víte, jak zajistit, aby hraní bylo opravdu jen zábavou a nepřerostlo v rizikové chování? Jak hrát vždy s rozumem?


Přečtěte si také: Ať se nespálíte! Bezpečné opalování jedině s SPF faktorem a zodpovědné hraní? Ochrání vás limity


Hraní her je zábava a skvělá příležitost ukrátit si dlouhý čas třeba při cestě do práce či školy nebo při čekání na vlak. Tak by to ale vždy mělo zůstat. Mezi zábavou a problematickým herním chováním existuje velmi tenká hranice, kterou je potřeba dobře hlídat. Například takové herní limity, které už od nás velmi dobře znáte, jsou velmi funkčním prostředkem, jak se udržet ve zdravé hře. A co dál?
 

Nulová tolerance prodeje osobám mladším 18 let

Děti jsou jako houby. Snadno a rychle do sebe nasají to, co vidí ve svém okolí. Kopírují vzorce chování svých blízkých a zkouší vše, co jim připadá lákavé. Je proto potřeba jim být dobrým průvodcem a vzorem. Děti totiž mají sklon experimentovat, nevnímají riziko, mají menší zkušenosti a jsou méně připravené se správně rozhodovat. Zodpovědný přístup ke hraní a sázení začíná u prevence.
 

Prevence je pro Sazku klíčová. Proto k jednomu z principů zodpovědného hraní patří také striktní dodržování zásady nulové tolerance prodeje hazardních produktů osobám mladším 18 let. Sazka, jako zodpovědná společnost, doporučuje všem obchodním partnerům ověřovat věk každého zákazníka, který vypadá mladší než 25 let.


Zodpovědné hraní má Sazka ve své DNA

Zodpovědné hraní je pro Sazku jedním ze základních pilířů firemní kultury. „Naším cílem je poskytovat zábavu, ale vždy s důrazem na legálnost, bezpečnost a zdraví našich zákazníků,“ zdůrazňuje Kateřina Muráni Brand manažerka zodpovědného hraní ze společnosti Sazka. Společnost také dlouhodobě podporuje iniciativy zaměřené na prevenci závislostí, například prostřednictvím spolupráce s organizacemi jako yourchance nebo Společnost Podané ruce.


Tipy pro bezpečné prostředí

Aby hráči v pozdějším věku vnímali správně hranici, kdy se skvěle baví, a kde začíná tenký led, je důležité znát základy zodpovědného přístupu ke hraní. Právě děti a dospívající jsou v tomto ohledu zranitelní, a špatné návyky si mohou přenést i do dospělosti. Víte třeba, co dělá vaše dítě o přestávkách nebo pauzách ve škole? 

Rodiče a dospělí by měli zůstat bdělí a vést otevřený dialog o rizicích spojených s hraním her. Zodpovědnost za informovanost o těchto rizicích neleží jen na školách či jiných institucích – je to úkol pro nás všechny.
 

Pár tipů pro rodiče:

Nespoléhejte na to, že ty správné informace o hazardu děti dostanou ve škole.

Nepovažujte školu ani kroužky za bezpečné prostředí.

Za dítě je odpovědný rodič, vysvětlete jim rizika spojená s hraním her, zajímejte se o to, co dělají a mějte děti pod kontrolou


Jak na to? Je to poměrně jednoduché a pomoci vám k tomu mohou užitečné nástroje jako je například „bezpečný internet“ – tedy tipy, jak se pohybovat na internetu bezpečně a jak to naučit i své děti, používání softwarů pro rodičovskou kontrolu nebo kladení důrazu na finanční gramotnost u dětí.
 
Ochrana dětí a mladistvých před riziky spojenými s hraním her začíná právě doma. Rodiče mají zásadní roli v tom, aby svým dětem vysvětlili principy zodpovědného hraní a pomohli jim pochopit, jak důležité je přistupovat k financím obezřetně. Vzdělání a prevence ze strany rodičů jsou klíčové.

Přečtěte si také