Pátek třináctého: Šťastný nebo nešťastný den? Zkuste to se Sazkou!
Pátek třináctého! Pro jedny den plný obav a pověr, pro jiné skvělá příležitost sáhnout po sázence Sportky nebo stíracím losu od Sazky a zkusit své štěstí. V roce 2024 nás tento "slavný" den čeká dvakrát – konkrétně v září a prosinci. A ať už si o pátku třináctého myslíte cokoliv, jedno je jisté: je to den, kdy se může stát cokoliv!


Přečtěte si také: Setři a vyhraj Miliony! S novými losy od Sazky máte šanci získat až 10 „mega“


Pověra o pátku třináctého má hluboké kořeny. Už od středověku byl považován za nešťastný den, kdy se lidé obávali nehod a smůly. Proč? Zřejmě kvůli kombinaci dvou „problémových“ prvků – pátku (je považován za smolný den už od biblických dob) a čísla třináct, které je odedávna spojováno s nepřízní osudu.

Ale pozor! Ne všichni vnímají tento den negativně. Třináctka je pro mnoho lidí naopak šťastným číslem a pátek – no řekněme, kdo by nemiloval pátek? Je to přece začátek víkendu! Pro některé je tedy pátek třináctého spíš příležitostí než hrozbou. A jak je to s vámi? Je pro vás tento den ideální možností pokoušet štěstí a zajdete si pro los nebo si vsadíte Sportku?


Pátek třináctého ve světě sázek

Je zajímavé, že ačkoli pověrčivost hraje v našem životě velkou roli, většina sázejících se pátku třináctého nebojí. Naopak, mnozí si tento den vybírají, aby zkusili své štěstí. Dokonce existují případy, kdy lidé na pátek třináctého vyhráli obrovské sumy! Jedna z nejznámějších příhod pochází z roku 2010, kdy Britka Doreen Rose vsadila na pátek třináctého a vyhrála jackpot ve výši 1,2 milionu liber.
 
Velmi pěkné výhry padly také v Česku. Třeba 13. září 2019 si na internetu vsadil Sportku jeden šťastlivec. Správně tipnul všech šest čísel a v nejoblíbenější české loterii vyhrál krásných 25 601 111 Kč.13. prosince téhož roku si další sázející z Prahy zajistil 15 489 891 Kč v mezinárodní loterii Eurojackpot. Letos připadá pátek 13. Také na září a prosinec. Že by to byla náhoda?


Několik zajímavostí o pátku třináctého

V roce 1976 newyorský deník oznámil, že během pátku třináctého se v USA nestala ani jedna letecká nehoda. To je velké štěstí!

Finský kalendář každoročně vyhrazuje jeden pátek třináctého jako „Národní den bezpečnosti“ – den věnovaný prevenci nehod. Na pátek třináctého si tedy lidé v této zemi dávají zvlášť pozor.

A co říká statistika? Páteční třináctka je dnem srovnatelným s jakýmkoliv jiným, pokud jde o pravděpodobnost nehod. Strach z nešťastného dne je tak spíše psychologický než skutečný.


Jak jsme na tom s pověrčivostí?

Většina z nás se přiznává, že občas pověrám podlehneme. Možná si někdy zaklepete na dřevo nebo obejdete žebřík, který vám stojí v cestě. Ale co pátek třináctého? Z dat Sazky jasně vyplývá, že pátky s datem třináctého jsou v Česku dlouhodobě považovány za oblíbené dny pro vsazení loterie nebo nákup stíracích losů. Příkladem můžeme zmínit, že počet sázenek do Sportky podaných na tento den bývá téměř dvojnásobný.

Nechme pověry stranou a soustřeďme se na to, co je důležité: zkusit své štěstí. A kdy jindy než v pátek třináctého? Někdo z vás může pátek třináctého proměnit v den svého největšího štěstí. Tak využijte šanci a setřete si los nebo si vsaďte právě teď!

Pamatujte – pátek třináctého může být tím dnem, kdy se vaše sny stanou skutečností. Tak neváhejte a zkuste své štěstí! Kdo ví, třeba budete další, kdo promění tento "nešťastný" den ve svůj nejšťastnější. Zkusit to můžete online na webu Sazky, na jakémkoli z více než 7 600 prodejních míst Sazky nebo prostřednictvím mobilní aplikace

Držíme vám palce a šťastný pátek třináctého!
 

Přečtěte si také