Czech Tour 2024: Osm týmů světové cyklistiky, 36 centimetrů vysoká trofej i přímé televizní přenosy
Největší český silniční cyklistický závod Czech Tour se letos opět vrací s ještě větším zájmem, vzrušením a řadou novinek. Ročník 2024 slibuje být jedním z nejvíce napínavých a náročných cyklistických závodů, jaký kdy Česká republika hostila. Pojďme se společně podívat na pár zajímavých čísel a novinek, které si Czech Tour 2024 a její pořadatelé pro fanoušky připravili.


Přečtěte si také: König: Přeji si, aby Czech Tour navazovala na letošní úspěch. Se Sazkou chceme závod posouvat dál!


Jedinečná událost, která přitahuje pozornost fanoušků cyklistiky po celé České republice, ale i v zahraničí. To je Czech Tour, která se letos jede už po šestnácté. Čtyři dny plné napětí, adrenalinu a úžasných sportovních výkonů se nezadržitelně blíží. 25.7. 2024 se v Prostějově na start postaví řada hvězd české i zahraniční cyklistiky. Komu se bude nejvíc fandit? A jak vypadá trofej pro vítěze?
 

1+4 dny nabité cyklistikou 

Po vzoru největších světových cyklistických závodů jako je Tour de France nebo Giro d’Italia je den před startem, tedy ve středu 24.7.2024, do programu nově zařazena slavnostní prezentace všech týmů v centru Olomouce. Samotný závod pak odstartuje ve čtvrtek 25.7. 2024 ve 13:00 v Prostějově. Na cyklisty i fanoušky čekají čtyři velmi náročné závodní dny. Do cíle Czech Tour dojedou ti nejlepší v neděli 28.7.2024, dle předpokladů okolo 14:05.
 

Jako 11 výstupů na Sněžku

O náročnosti trasy Czech Tour není pochyb. Zajímavostí je, že součet převýšení, které závodníci zdolají, dosáhne 9 000 metrů. To je ekvivalent téměř jedenácti výstupů na naši nejvyšší horu Sněžku. 
Nejdelší etapa se pojede druhý den. Závodníky bude čekat přes 170 kilometrů dlouhá trať, která premiérově odstartuje ve Zlíně a cíl bude mít na beskydských Pustevnách.
 
Czech Tour má celkem čtyři etapy, které dohromady měří 600 kilometrů a každá z nich nabídne jiný tahák. „První dějství zavede peloton z Prostějova do Ostravy, kde můžeme čekat čistě sprinterský finiš. Odtud se už přesuneme do hor. Druhá etapa odstartuje ze Zlína a při stoupání do cíle na Pustevnách už uvidíme souboj jezdců bojujících o celkové pořadí. Nebude to ale královská etapa, tou bude až třetí díl. Etapa z Moravské Třebové na Dlouhé Stráně. Na vrcholu kopce pravděpodobně uvidíme vítěze celé Czech Tour,“ řekl pro oficiální web Czech Tour ředitel závodu Leopold König.
 
Adept na celkový triumf ale bude muset podle Königa potvrdit svou formu ještě při závěrečné etapě ze Šumperka do Šternberka, kde na závodníky čekají tradiční okruhy na trase slavného automobilového závodu Ecce Homo. Těžké, ale divácky velmi atraktivní závodění na kostkách.
 

Odpovědně a udržitelně

Czech Tour 2024 se stejně jako její generální partner společnost Sazka zaměřuje i na udržitelnost a odpovědnost. Organizátoři zavádějí opatření pro minimalizaci ekologického dopadu závodu, včetně použití recyklovatelných materiálů a omezení plastového odpadu.
 
Během doprovodného programu ve startovních a cílových městech si budou moci fanoušci odpočinout na Sazka modulárním nábytku, který je vyroben ze starých výherních a neprodaných stíracích losů. Tento nápad vznikl v rámci jedinečné platformy reLosy, díky níž dává Sazka druhý život stíracím losům. Letošní novinkou budou také stupně vítězů, které jsou rovněž vyrobené z upcyklovaných Sazka losů.


8 kilogramů těžká originální trofej

Vítězové jednotlivých etap a celkový šampion Czech Tour si letos odvezou nápaditý skvost z dílny architekta a šperkaře Oldřicha Sládka. Trofeje vznikaly pod jeho taktovkou již od podzimu 2023 a na konci června 2024 byly představeny veřejnosti. A věřte, že trofej z Czech Tour si její majitelé rozhodně jen tak nespletou. Svým tvarem je totiž jasně spojena s Českem – půdorys trofejí tvoří tvar naší republiky, je také vyrobena z tradičního českého křišťálového skla, což odkazuje na bohatou sklářskou historii země.
 

Celkový vítěz si odnese jako trofej krystal z citrínového skla o váze osmi kilogramů a výšce zhruba 36 centimetrů. Dílčí trofeje jsou čtvrtinové. „Koncepce je založená na tom, že jsou to čtyři krystaly, které dohromady dávají tvar republiky. Vítěz každé etapy dostane dílčí část, celkový vítěz pak velký osmikilový krystal,“ přiblížil pro oficiální web Czech Tour autor trofeje Oldřich Sládek.


Bezpečnost a technologie v přímém přenosu

Pořadatelé letos kladou velký důraz na bezpečnost závodníků s nasazením pokročilých GPS systémů pro sledování polohy všech cyklistů v reálném čase.

Dění v Beskydech a Jeseníkách budou moci letos poprvé živě sledovat i televizní diváci. Česká televize bude závěrečných zhruba 90 minut každé z etap vysílat v přímém přenosu na kanálu ČT2.


8 týmů z kategorie World Tour 

Rekordní účast světové cyklistiky! Tento rok se závodu zúčastní osm elitních světových týmů. Jaké to budou? Bahrain Victorious, Red Bull – BORA – hansgrohe, Team dsm – firmenich PostNL, Ineos Grenadiers, Intermarché-Wanty, UAE Team Emirates, Visma | Lease a Bike a Soudal Quick-Step. A chybět nebude ani česká špička.
 

Doprovodné akce plné adrenalinu

Aby si fanoušci užili každou minutu Czech Tour na maximu je pro ně v každém ze startovních i cílových měst připraven bohatý doprovodný program – dětské závody, autogramiády hvězd cyklistiky i hudební vystoupení – to vše bude.
 
Uvidíme se na Czech Tour s vámi?

Foto: Markéta Navrátilová
 

Přečtěte si také