Design do uší: Jak vznikaly tenisky a modulární nábytek ze starých stíracích losů od Sazky?
Jak jistě víte, Sazka se rozhodla dát nový život starým stíracím losům a první „produkty“ upcyklace už moc dobře znáte. Designové tenisky Sazka Kickz i jedinečný Sazka modulární nábytek už okouzlily mnohé z vás. Přemýšleli jste ale někdy o tom, jak takové věci vznikají a co vše za tím stojí? O tom v podcastu Design do uší mluvili designéři Filip Krampla a Filip Nguyen.


Přečtěte si také: Pozdrav z Wake Surf Náklo: Jak se sedí na modulárním nábytku od Sazky a kdo jsou Sazka Champs?


Oba se jmenují Filip, oba jsou designéři, oba se zajímají o upcyklaci a oba se spojili Sazkou. Filip Krampla a Filip Nguyen se rozhodli přijmout výzvu – ze starých výherních a neprodaných stíracích losů od Sazky vytvořit něco kvalitního, originálního a dále využitelného.

Filip Krampla, inspirován existujícím materiálem z recyklovaného tetrapacku, vytvořil modulární nábytek. Filip Nguyen, spoluzakladatel značky NAUT, zase přetvořil losy na unikátní limitované tenisky, kterých vzniklo pouze 200 párů a každá z bot můžeoriginální, díky tomu, že se dá setřít, stejně jako losy. Majitelé si tak své Sazka Kickz mohou dotvořit přesně podle svého vkusu.
 
„Materiál si s námi trošku hrál,“ popisuje Krampla genezi návrhu unikátního nábytku. Designéři se shodují, že grafika losů definovala charakter výsledných produktů.


Chcete se dozvědět víc?

Ve 49. dílu podcastu Design do uší si můžete poslechnout, nejen to, jak vypadal celý proces výroby tenisek i modulárního nábytku. Jaké byly největší výzvy při práci s losy? Mají Češi v oblibě výrobky z recyklovaných materiálů? A který odpadní materiál by si podle nich zasloužil uplatnění v designu či stavebnictví? To vše se dozvíte!

Epizoda podcastu Design do uší s Filipem Kramplem a Filipem Nguyenem je dostupná například na platformách Apple Podcasts nebo Spotify.


Platforma reLosy ukazuje upcyklaci v praxi

Sazka recykluje vrácené losy už přes 20 let. Materiál z ekologické skartace se používá do dalších papírových výrobků, například na stavební izolaci nebo plata na vejce. Ale Sazka jde dál. V rámci platformy reLosy vznikají nové produkty, jako je například modulární BMX pumptrack, první produkt svého druhu na světě. V době, kdy je udržitelnost stále důležitějším tématem, tak Sazka přichází s inovativním řešením, které spojuje ekologii s jedinečným designem. Jako první loterijní společnost na světě upcykluje své stírací losy a hledá originální způsoby, jak je použít dál.

Foto: Juliana Vlčková pro Czechdesign.cz
 

Přečtěte si také