Jak Sazka pomáhá zaměstnancům skloubit kariéru a rodinný život? To prozrazuje Kateřina Lukášová
Sazka se dlouhodobě zaměřuje na vytváření pracovního prostředí, které reflektuje individuální potřeby svých zaměstnanců. Společnost se snaží nabídnout řešení například pro mladé rodiče, kteří se vracejí z mateřské či rodičovské dovolené dříve. Jaké další benefity Sazka nabízí a jak řeší work-life balance svých zaměstnanců? O tom všem si povídala redaktorka Hospodářských novin s HR ředitelkou Sazky Kateřinou Lukášovou.


Přečtěte si také: Už jste to slyšeli? Sportka se mění a přináší větší šance na výhru a až dvojnásobný počet milionářů


HR ředitelka Kateřina Lukášová se v rozhovoru zaměřuje na téma přetěžování lidí pracujících na částečný úvazek a mluví o konkrétních řešeních, jak k této problematice Sazka přistupuje. Firma například podporuje rodiče, kteří se rozhodnou vrátit do práce dříve než ve třech letech dítěte a nabízí jim měsíční finanční příspěvek. Rovněž tatínkům dorovnává otcovskou dovolenou, aby nepřišli o svůj plný plat.
 
Sazka nezapomíná ani na další zaměstnance, jejichž potřeby pravidelně sleduje prostřednictvím firemních průzkumů. Díky tomu může přizpůsobit nabídku benefitů, jako je práce z domova, flexibilní pracovní doba či fit days, které zaměstnancům pomáhají dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Lukášová zdůrazňuje, že klíčem k motivovanému týmu je otevřený dialog, flexibilita a podpora duševního zdraví.

Kateřina má dokonce několikanásobnou osobní zkušenost s dřívějším návratem po rodičovské dovolené do práce.


Jak to sama vnímá? 

„Sazka se opravdu snaží podporovat zaměstnance, kteří se vracejí po mateřské či rodičovské dovolené. Když je z obou stran zájem, hledáme způsoby, jak to umožnit. Neděláme rozdíly a já jako člen managementu jsem měla při návratu stejné možnosti jako ostatní kolegyně.“


A jak tedy zamezit přetěžování zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek?

„Přetěžování zaměstnanců na zkrácených úvazcích je bohužel časté. Sama jsem to v minulosti zažila, a proto vím, jak moc je důležitý otevřený dialog mezi zaměstnancem a manažerem. Když se do této situace zaměstnanec dostane, je potřeba to pojmenovat a řešením je buď navýšení úvazku, nebo přerozdělení práce.“
Chcete vědět více? Přečtěte si celý rozhovor, který vznikl v září 2024 pro Hospodářské noviny.
 

Kdo je Kateřina Lukášová? 

V Sazce se zkušená HR ředitelka stará o to, aby do firmy přivedla, rozvíjela a udržela ty nejlepší talenty. Její specializací je HR poradenství, budování employer brandu a HR marketing, stejně jako management a leadership. Se Sazkou ji pojí více než devět let profesního života. Má tři děti a sama si vyzkoušela náročnost skloubení rodiny a kariéry. Po narození každého z dětí se do práce vrátila velmi brzy, což ovlivnilo i její přístup k vytváření podmínek pro zaměstnance vracející se z mateřské a rodičovské dovolené.

Pod jejím vedením Sazka zavedla různé benefity, které podporují rodiče i další zaměstnance, jako například příspěvky na dřívější návrat do práce, dorovnání otcovské dovolené či možnost zkrácených úvazků. Lukášová také pravidelně provádí průzkumy mezi zaměstnanci, aby zjistila, jaké benefity jsou pro ně nejcennější, a přizpůsobuje jim nabídku firmy.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde: 
 
 

Přečtěte si také