Ohlédnutí za hudebním festivalem Dvořákova Praha 2024: Svátek klasické hudby v srdci Prahy
Letošní 17. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který se konal od 6. do 25. září, opět potvrdil své výjimečné postavení mezi světovými hudebními událostmi. Návštěvníci se mohli těšit na pestrý program, jenž oslavil nejen odkaz Antonína Dvořáka, ale i díla dalších velikánů klasické hudby.


Přečtěte si také: Už jste to slyšeli? Sportka se mění a přináší větší šance na výhru a až dvojnásobný počet milionářů


Festival Dvořákova Praha nabídl řadu nezapomenutelných momentů – od komorních koncertů až po velkolepé orchestrální představení v pražském Rudolfinu. Krásný poslech zajistila také série podvečerních neformálních koncertů na Bořislavce, v sídle hlavního mecenáše Dvořákovy Prahy, nadace Karel Komárek Family Foundation, a partnera festivalu, společnosti Sazka.

Jedním z vrcholů festivalu byl bezpochyby open air koncert Spojeni Mahlerem, který se uskutečnil 11. září večer na speciálně vybudovaném pódiu na prostranství před Průmyslovým palácem na Výstavišti Praha. Publikum okouzlila Symfonie č. 7 Gustava Mahlera, kterou pod taktovkou Jakuba Hrůši zahrál spojený orchestr České filharmonie a Bamberských symfoniků.


Hudba zněla i na netradičních místech

Atmosféra festivalu, zasazeného do historického centra Prahy, vytvořila jedinečný zážitek, kdy hudba proměnila město v kulturní centrum světového významu. Obohacující diskuse s umělci, stejně jako tematické večery věnované různým obdobím a žánrům, rozšířily zážitek i mimo koncertní sály.

Návštěvníci měli možnost zavítat na koncerty na deseti různých místech – devíti v Praze a jednom v Brně. K těmto místům patřila Výstaviště Praha, Dvořákova síň v Rudolfinu, čtyři sály na Akademii múzických umění v Praze, Betlémská kaple, Anežský klášter, Atrium centra Bořislavka a Besední dům v Brně – všude tam zněla klasická hudba.


Cenu Antonína Dvořáka převzal Kosky

Celý program letošního festivalu Dvořákova Praha zakončil slavnostní koncert Ceny Antonína Dvořáka. Laureátem ceny pro rok 2024 se stal Australan Barrie Kosky, jeden z nejvyhledávanějších divadelních a operních režisérů současnosti. Cena Antonína Dvořáka, kterou získal za unikátní přístup k inscenacím českých oper jako Rusalka, Příhody lišky Bystroušky, Z mrtvého domu a naposledy Káťa Kabanová, bude umělci předána při slavnostním koncertě 9. prosince ve Španělském sále na Pražském hradě.

Dvořákova Praha 2024 byla zkrátka oslavou umění, které spojuje generace a překračuje hranice. Už teď se v Sazce těšíme na další ročník a na to, jakými hudebními poklady nás Dvořákova Praha a všichni účinkující opět překvapí.

Zdroj fotografií: archiv Mezinárodního festivalu Dvořákova Praha
 

Přečtěte si také