Sazka Champs Vištalová a Kešnar se představí na paralympijských hrách v Paříži. Fanděte s námi!
Paradrezura a paraplavání – v těchto disciplínách reprezentují Českou republiku jezdkyně Anastasja Vištalová a plavec Jonáš Kešnar. Oba jsou úspěšnými mladými sportovci, kterým na cestě za jejich sny pomáhá Sazka. Jedním ze sportovních snů, který se oběma splnil, bylo kvalifikovat se na paralympiádu do Paříže. To se jim podařilo a spolu s dalšími 30 českými handicapovanými sportovci budou naši dva Sazka Champs od 28. srpna do 8. září 2024 bojovat o medaile.


Přečtěte si také: Od hiporehabilitací až na paralympiádu. Znáte českou reprezentantku Anastasju Vištalovou?


Zhruba 4 400 sportovců bude ve 22 sportech a 549 medailových disciplínách bojovat o cenné kovy na letních paralympijských hrách v Paříži. Slavnostní zahajovací ceremoniál se uskuteční ve středu 28. srpna na pařížském bulváru Champs-Élysées a závěrečný ceremoniál pak v neděli 8. září na stadionu Stade de France. Mezi národními týmy bude i ten český s celkem 32 sportovci. Mezi nimi budou také dva Sazka Champs Anastasja Vištalová a Jonáš Kešnar.
 

Pro Anastasju je Paříž už třetí paralympiádou

Anastasja se věnuje paradrezuře a je prvním českým jezdcem, který se zúčastnil paralympijských her. Jako dítě docházela na hiporehabilitaci, kde si uvědomila, že by na koni chtěla sama jezdit, a ne se pouze vozit. Ve 13 letech tak se sportem začala oficiálně, účastnila se olympijských her v Riu de Janeiru a Tokiu, dostala se do TOP 10 v jednotlivcích při mistrovství Evropy seniorů a je desetinásobnou mistryní České republiky.
 
Jak si Anastasja povede? Vylepší své předchozí výsledky? V Riu skončila na 16. místě a v Tokiu skončila třináctá. Fandit a sledovat její výkon budeme moci v úterý 3. září od 9:00 a případně pak i v sobotu 7. září.
 

Jonáš si jede pro medaili

Jonáš reprezentuje Českou republiku v paraplavání. Jeho hlavní disciplínou je polohový závod na 200 metrů. Na paralympiádě v Tokiu skončil právě v polohovém závodě na 200 metrů na krásném 5. místě. Zúčastnil se také mistrovství světa v Londýně, kde skončil šestý. Jeho snem je si jednou domů přivézt paralympijské zlato nebo udělat světový rekord. Jak sám říká, plavání je pro něj vším. Protože se při něm soustředí pouze na sebe a na své pohyby ve vodě, dokáže se zbavit všech problémů kolem. Všechno, co dělá, ho podle jeho slov naplňuje a udržuje jeho mentální zdraví na správné vlně.

Přiveze si Jonáš zlato už teď z Paříže? Bojovat o něj bude v paralympijském bazénu ve čtvrtek 5. září ve své parádní disciplíně. Čas jeho rozplavby je stanoven na 10:28. Pokud se „proplave“ do finále, budeme Jonáše hnát za medailí hned ve čtvrtek večer, přesně v 18:30.
 
Další disciplínou, ve které se Jonáš představí je 100 metrů motýlek. V rozplavbách se český reprezentant představí v pátek v 10:33.
 

Sazka podporuje Český paralympijský výbor

Sazka je partnerem Českého paralympijského výboru, se kterým na podzim 2023 spustila projekt PARA(RE)START. Tento projekt mimo jiné šíří povědomí o možnostech sportování handicapovaných osob a pomáhá hledat budoucí profesionální parasportovce.
 
A splnit si svůj pařížský sen pomáhá Sazka nejen profesionálním sportovcům a parasportovcům. Výzvu „Se Sazkou do Paříže“ o cestu na paralympijské hry, do které se mohli zapojit účastníci projektu PARA(RE)START, vyhrál Tomáš Horáček. Celoživotní sportovec, který měl před 10 lety nehodu. Tomáš se nadchl pro hod diskem, oštěpem a vrh koulí.  Má neskutečnou motivaci a talent. Už nyní se mu podařilo pokořit tři české rekordy. Jak si Tomáš atmosféru v Paříži užije? O tom někdy příště…
 

Přečtěte si také